Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ JENTER


Εφέτος για δεύτερη χρονιά κάναμε βασιλοτροφία με το jenter.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου συστήματος  αυτήν την φορά όπως φαίνεται στις παρακάτω  φωτογραφίες, είναι 100% όσον αφορά την αποδοχή των κελιών, αφού στα 40 βασιλοκέλια έπιασαν 39 και η αποτυχία του ενός οφείλεται σε απροσεξία δικιά  μας,  γιατί μας έπεσε το κελάκι την ώρα που το τοποθετούσαμε στην κυψέλη.



 

 
Η όλη διαδικασία ως προς την  επιτυχία της αποδοχής όλων των κελιών από της μέλισσες οφείλεται  ως επί το πλείστον στις οδηγίες  που υπάρχουν στα δυο dvd  της << Αγριας Μέλισσας >> του κ. Στεφανή, στις εμπειρίες των διαφόρων συνάδελφων που αναρτώνται κατά καιρούς στα μελισσοκομικά site ,στην βιβλιογραφία και φυσικά στην δικιά μας περσινή εμπειρία. 


Αν παρατηρήσουμε τα βασιλοκέλια της δεύτερης  εικόνας ,βλέπουμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλα όσο  είναι στην πρώτη εικόνα και αυτό εξηγείται στο ότι, το ορφανό μελίσσι που τα έφτιαξε  ήταν λιγότερο δυνατό από το άλλο.
Πάντως 10 με 15 βασιλοκέλια ανά κυψέλη πιστεύω ότι ταΐζονται  καλύτερα από τις μέλισσες.
 
 
 
Πριν τοποθετηθούν τα βασιλοκέλια στις παραφυάδες τυλίγονται με αλουμινόχαρτο για να μην τα καταστρέψουν οι μέλισσες.

Βασική προϋπόθεση είναι και το χάλασμα των βασιλικών κελιών που έχουν φτιάξει από μόνες τους οι παραφυάδες,  πριν τοποθετηθούν τα βασιλικά κελιά.




 
Σκοπός μας ήταν φέτος να φτιάξουμε περίπου 25 παραφυάδες και για αυτό τον λόγο μπολιάσαμε 40 βασιλοκέλια, ανά 20 σε δυο ορφανές κυψέλες (έναρξης και αποπεράτωσης ταυτόχρονα), με σκοπό σύμφωνα με τα περσινά ποσοστά επιτυχίας να πιάσουν  περίπου τα 25.


Τελικά τα βασιλοκέλια ήταν περισσότερα από τον προγραμματισμό και τα βάλαμε σχεδόν όλα τα σε παραφυάδες των τριών πλαισίων ,  ένα  πλαίσιο τροφή ,ένα με γόνο και ένα  πλαίσιο κτισμένο ή άκτιστο .

Κάποια  έγινε τεσσάρα( με τον πλεονασμό του τέταρτου άκτιστου πλαισίου).

Μετά το τελευταίο πλαίσιο μπήκε κόντρα πλακέ (μιλάμε για  δεκάρα κυψέλη) για στρίμωγμα  του πληθυσμού και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας εντός της κυψέλης.




 


Οι παραφυάδες ,αναμονή της γονιμοποίησης των νέων βασιλισσών






Τα παραγωγικά μελίσσια 20 περίπου ημέρες πριν την μεταφορά τους στο  έλατο στο Μαίναλο, που ήδη τα  πρώτα νέα  έχουν αρχίσει να είναι πολύ ενθαρρυντικά .
Τον τελευταίο μήνα βρίσκονται στον κάμπο της Μεσσηνίας, τα μέλια  στα μελίσσια μπορώ να πω ότι είναι ποιο πολλά από άλλες χρονιές τέτοια εποχή,  οι γύρες ικανοποιητικές και ο γόνος σε κάποια ευτυχώς λίγα έχει κάπως καθίσει .


 

Και μια γενική φωτογραφία, γιατί ότι αγαπάς και φτιάχνεις με κόπο δεν χορταίνεις να το καμαρώνεις εσάς δεν σας συμβαίνει ????



Υγεία και πολλά μέλια σε όλους !!!!!!!!!



 

8 σχόλια:

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
    Κρίνοντας τα ωραία κεντημένα ανάγλυφα κελιά είμαι σίγουρος πως βγάλατε πολύ καλές βασίλισσες. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.
    Καλές σοδειές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεοδόση μακάρι να ειναι όπως τα λές και να έχουν καλή γονιμοποίησ.
      Καλά μέλια και σε σένα!!!!!

      Διαγραφή
  2. Σκοπεύω να αγοράσω το dvd του κ.Στεφανή, αλλά και η συγκεκριμένη ανάρτηση βοήθησε πολύ! Ευχαριστούμε για την πολύ όμορφη δημοσίευση Τάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τάκη
    Καλά αποτελέσματα με τις καινούργιες παραφυάδες και καλά μέλια!
    Ηλίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μια ερωτηση...Το αλουμινοχαρτο που μπαινει στα βασιλοκελια, ποτε το βγαζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη, το αλουμινόχαρτο βγαινει μαζί με το βασιλοκέλι όπως το έχουμε τοποθετήση συνήθως μετά απο 4-5 ημέρες απο την ημέρα που το βαλαμε στην παραφυάδα για να δούμε εαν εκκολαφθηκε η νέα βασίλισσα (χωρίς φασαρια και καπνό), ή από εκει και μετά όποτε θέλουμε.
    Εγώ δεν ανοίγω καθόλου την παραφυάδα για περίπου 20 - 25 ημέρες (πάντα απο την τοποθέτηση) για να μην ενοχλήσω την νεα βασίλισσα και να είμαι σίγουρος οτι εχει γονιμοποιηθεί σιγουρα και γεννάει κανονικά.
    Καλή συνέχεια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή