Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Κτίσιμο στο καπάκι !!

Πως θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς το γεγονός, πως ενώ έχεις κάνει ακριβώς τους ίδιους χειρισμούς σε ορισμένα μελίσσια π.χ (σύλληψη αφεσμών), κάποια από αυτά χαράζουν και τραβούν μια διαφορετική πορεία σε σχέση με την κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται στην μελισσοκομία ή και ακόμα έχει γραφεί σε βιβλία ;
Σε όλους τους πιασμένους αφεσμούς δόθηκαν άκτιστα κεριά (λόγω έλλειψης κτισμένων) και οι παρακάτω κυρίες πήγαν και έκτισαν στο καπάκι (στους 6 αφεσμούς οι 4 ανέβηκαν στα άκτιστα πλαίσια και οι 2 έκτισαν επάνω στο καπάκι).




Η παρέμβαση μας ήταν άμμεση ...




Το σημάδεμα βασίλισσας από τον ξάδελφο τον Ηλία πεπειραμένο μελισσοκόμο εκ Μεσσήνης, σε φετινές γονιμοποιημένες βασίλισσες από κελιά σμηνουργίας (που προέκυψαν χωρίς να το θέλουμε).



4 σχόλια:

  1. Τάκη αυτό συμβαίνει συχνά.
    Μόλις βρούν καινούργιο σπίτι «βιάζονται» να φιάξουν κελιά για τις ανάγκες τους και έτσι καταφεύγουν στην λύση τις γλώσσας στα καπάκια.
    Η συμπεριφορά είναι ανάλογη του πλήθους του αφεσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μη σου ξανασυμβεί,στον αφεσμό να δίνεις πάντα ένα πλαίσιο με ασφράγιστο γόννο,φύλα κεριού (ή κτισμένες κηρήθρες)ανάλογα με τον πληθυσμό, από πάνω ζυμάρι και κάλυμμα κηρόπανο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία αιτία που τα μελίσσια τέτοιων αφεσμών χτίζουν στο εσωτερικό καπάκι είναι η ανάγκη ιδανικής θερμοκρασίας για την παραγωγή κεριού , τα μελίσσια περιορίζονται στον...ουρανό της κυψέλης όπου εγκλωβίζεται η θερμοκρασία και χτίζουν .Ειδικά τα μικρά μελίσσια όπως αυτό που βλέπω στην φωτογραφία φωλιάζουν μεταξυ καπακιού και πλαισίων για ζέστη. .Με την προσθήκη του ανοικτού γόνου που αναφέρει ο Σάκης η φροντίδα των αυγών τα έλκει και παραμένουν στο τελάρο οπότε αφήνουν τις διαθέσεις για χτίσιμο σε άλλο σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. π.Σπυρίδων και Θανάση σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή