Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Σωστό ή λάθος ?????

Κατά την προχθεσινή επίσκεψη στο μελισσοκομείο διαπιστώθηκε στα δύοροφα μελίσσια να υπάρχει γόνος (πέντε έως και επτά πλαίσια) σχεδόν μόνο στον δεύτερο όροφο δηλαδή να γεννά η βασίλισσα επάνω.
Στον κάτω όροφο λίγος διασπαρτος γόνος έως και καθόλου, αλλά πάρα πολύ γύρη και πολλά μέλια
Εγώ τότε έκανα αναστροφή των ορόφων ( τον πάνω όροφο κατω και αντίστροφα) και χωρίς να κάνω κάτι αλλο, πχ αναδίαταξη των πλαισίων.
Μετά από αυτό κάτι δεν μου κάθεται καλά, έκανα αυτό που έπρεπε την δεδομένη χρονική στιγμή ή διατάραξα την ισορροπία του μελισσιού ;
μήπως το παρακάνουμε καμμιά φορά και επεμβαίνουμε στη φύση της μέλισσας ;
Εάν ειναι λάθος αυτό τι θά έπρεπε να κάνω ή και τι γίνεται από εδώ και πέρα ;

7 σχόλια:

  1. Τάκη έκανες αυτό που έπρεπε.
    Ακόμη καλύτερα θα είταν αν έβαζες και ένα διάφραγμα βασίλισσας αφίνοντας όμως στον πάνω όροφο έξοδο γισ τούς κηφήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φώτη, ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, το έχω διαβάσει αυτό που λες για το διάφραγμα,αλλά νόμιζα ότι το χρησιμοποιούμε μόνο όταν πάμε για θυμαρίσιο μέλι ή για Μαγιάτικο.
    Νομίζω χωρίς να ξέρω πολλά (διανύω την πρώτη μου μελισσοκομική άνοιξη)ότι το διάφραγμα θα ανάγκαζε την βασίλισσα αποκλειστικά σε ένα πάτωμα με ότι αυτό συνεπάγεται αυτή την εποχή μπλοκάρισμα γόνου ,τάση σμηνουργίας κ.λ.π
    Ενώ στα ελεύθερα πατώματα σουλατσάρει ελεύθερα ,μόνο που εμείς θα πρέπει να κάνουμε διάφορες διορθώσεις στο χώρο ωοτοκίας.
    Τώρα όταν έρθει η ώρα για το έλατο η γέννα θα έχει κατέβει οπωσδήποτε στο κάτω πάτωμα ; ώστε να αποθηκεύσει το μέλι στο επάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στο κάτω πάτωμα μένει ένα τελάρο με ανοιχτό γόνο και τη βασίλισσα μαζί με 9 καλοχτισμένα και τα υπόλοιπα πάνω. έτσι καταπολεμάς και την σμηνουργία *μέθοδο ντεμαρι* το δικό μου ερώτημα είναι που κάνεις την τρύπα ή για να μην τρυπάς ανοιγείς την μία θυρίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τάκη μάλλον βιάστηκες να βάλεις πατώματα η βασίλισσα είναι φυσικό να ανέβει πάνω ειδικά αν είχες ανεβάσει και γόνο όταν έβαλες τον όροφο επίσης εντελώς φυσικό είναι να αποθηκεύσουν γύρη στο κάτω πάτωμα καθώς αυτήν την εποχή υπάρχει αρκετή και καθώς η βασίλισσα γεννά πάνω στο κάτω πάτωμα μόλις αδειάσουν τα πλαίσια από τον γόνο οι μέλισσες τα γεμίζουν αυτή είναι και μια τεχνική για να μαζέψουμε πλαίσια με γύρη τα φυλάμε στην κατάψυξη και τα ξαναδίνομαι στις μέλισσες όταν δεν υπάρχει γύρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν βάζεις πάτωμα και τραβάς γόνο πάνω είναι βιασμός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. alex, Θεοδόση και φίλε ανώνυμε ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σας είναι, πολύ χρήσιμες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπέρα ...καταρχην συγχαρητηρια για το blog και ευχαριστουμε για τη βοηθεια... ειμαι καινουριος στις μελλισες...
    μπορεις να μου πεις ποια ειναι η καλυτερη τεχνικη. γιατι σε ενα μελισσι μου η βασιλισσα γεναει μονο στον επανω οροφο(3 πλαισια μονο) και κατω εχει γυρη διασπαρτη... τι να προτινεις κανω ??? (πριν βαλω πατωμα ειχε 6-7 πλαισια γονο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή