Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Μάρτης γδάρτης

Δεύτερη επίσκεψη χθες 23 Μ αρτίου με τα συναισθήματα κάπως ανακατεμένα, από την μία ανησυχία και από την άλλη έκπληξη γιατί άλλα περιμένεις καμιά φορά και άλλα βλέπεις.

3 Μάρτη έγινε προσθήκη ορόφων ανεβάζοντας στο πάνω πάτωμα τα δύο τελευταία πλαίσια με γόνο και από τις δύο άκρες π.χ το 2 και το 9 και στην θέση τους τοποθετήθηκαν κτισμένα πλαίσια ή άκτιστα πλαίσια ελλείψει κτισμένων, ακόμα έγινε αναδιοργάνωση των πλαισίων για να ανοίξει ο γόνος δηλαδή περιστροφή, αλλαγή θέσης κ.λ.π.

Στον επάνω όροφο τοποθετήθηκαν στο κέντρο τα δυο πλαίσια του γόνου και δεξιά και αριστερά άκτιστα για να κτίσουν. Σε ένα μελίσσι μετά από την συμβουλή του φίλου μας του Σπύρου το γέμισα όλο με άκτιστα πλαίσια για να δούμε την συμπεριφορά τους.

Μέχρι εδώ ας πούμε καλά ,τι παρατηρήθηκε χθες;

 • Το κτίσιμο στις νέες κηρύθρες ήταν ικανοποιητικό (ανάλογα με την δύναμη του μελισσιού και την θέση που είχαν τοποθετηθεί μέσα στη κυψέλη), σε κάποια μάλιστα του πάνω ορόφου είχαν σφραγίσει και μέλι.
 • Το νέο μέλι και η γύρη σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.
 • Πλούσια στεφάνια μελιού στα πλαίσια του γόνου.
 • Βαρρόα ή άλλες ασθένειες δεν παρατηρήθηκαν
 • Σε κάποιο μελίσσι ο γόνος είχε ανέβει στον πάνω όροφο στα δυο πλαίσια που είχα και κάτω τα πλαίσια χωρίς γόνο μπλοκαρισμένα από μέλι και γύρη.

Τώρα ή ανέβηκε η βασίλισσα μόνη της ή ήταν επάνω στα πλαίσια που ανέβασα.

 • Όσον αφορά τον γόνο εδώ έχω αρχίσει να ανησυχώ γιατί υπάρχει σημαντική πτώση εκεί που υπήρχε γόνος σε 6- 8 πλαίσια (γιαυτό άλλωστε πρόσθεσα και ορόφους ) τώρα υπάρχει γόνος σε 3-4 πλαίσια .

Βέβαια ο Μάρτης δεν μας έκανε και τα χατίρια γιατί και βροχές είχαμε και κρύα μάλιστα τις τελευταίες ημέρες πιάσαμε τα βράδια και 3 βαθμούς , μακάρι να οφείλεται στον καιρό η πτώση του γόνου.

Μπορεί όμως να βιάστηκα να βάλουμε ορόφους φοβούμενος μπλοκάρισμα γόνου ή σμηνουργίες.

Στην επόμενη επιθεώρηση πιστεύω τα πράγματα να είναι πιο καλά।

Σε ένα μελίσσι δεν υπήρχε καθόλου γόνος , πλυθησμός 12πλαίσια με βουητό (ένα δείγμα ορφάνιας) και μπροστά στα μάτια μας να εκκολάπτεται τι ???? βασίλισσα ???? (αν και δεν φαίνεται γιατί είναι θολή η φωτογραφία) ούτε με μεγάλο βασιλοκέλι μοιάζει αλλα δεν είναι και κελί κυφήνα .
4 σχόλια:

 1. Τάκη διακόπηκε ο ρυθμός της κυψέλης με τις επεμβάσεις και σύν την αστάθεια του Μάρτη όπως λές αποδιοργανώθηκε το μελίσσι.Μόλις σταθεροποιηθεί και ανέβει λίγο η θερμοκρασία ,όλα θα μπούν ξανά σε κανονική πορεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μηπως μπλοκαρες την βασιλισσα αναμεσα σε αχτιστα φυλλα κεριου???
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχω την εντύπωση οτι έκανες κάποιο λάθος χειρισμό.Δεν είναι φυσιολογικό η πτώση της γέννας αυτή την εποχή και ας κάνει λίγο κρύο το βράδυ.Όσο για τις βροχές μακάρι να είχαμε και εμείς εδώ κάτω λίγες.Έχει να βρέξει από ΄τα μέσα του Φλεβάρη και αρχίζουν να ξεραίνονται τα εποχικά λουλούδια.Καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τακη καλημερα!
  Ευχομαι να πανε ολα καλα!
  Αντε και καλη μελισσοκομικη χρονια να εχουμε ολοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή