Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Ένα μήνα μετά

Μετά από ένα μήνα απουσίας χθές 13 Δεκεμβρίου και επιτρέποντος του καλού καιρού (ηλιοφάνεια με 14 βαθμούς θερμοκρασία ) έγινε επίσκεψη στο μελισσοκομείο με σκοπό να γνωρίσω την κατάσταση που βρίσκονται τα μελισσάκια όσον αφορά τις προμήθειες του μελιού , την ύπαρξη γόνου, τον πληθυσμό που καταλαμβάνουν τα πλαίσια και ότι άλλο χρειαζόταν.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισα με τα πλαίσια λόγω της υγρασίας που υπάρχη αυτή την εποχή μέσα στην κυψέλη, έβγαιναν δύσκολα γιατί εχει φουσκώση το ξύλο.
Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι είχαν καθαρίσει τις σίτες εξαερισμού από τα καπάκια που είχαν προπολίσει το καλοκαίρι λόγω των σκούρκων.

Τα μέλια που υπάρχουν πιστεύω να είναι ικανοποιητικά, 7 πλαίσια μέλι μέσο όρο στα περισσότερα μελίσσια.
(μήπως έπρεπε να είναι όλο το πλαίσιο γεμάτο με μέλι ;)
Πάντως ήταν όλα τα μέλια σφραγισμένα, κάτι που πιθανόν να δημιουργούσε πρόβλημα λόγω της υγρασίας του ασφράγιστου μελιού της κουμαριάς.


Λίγος γόνος σε όλα τα μελίσσια με μια σύντομη ματιά


Η χαλαρή μέχρι αυτή την χρονική εποχή μελισσόσφαιρα καλύπτει απο 8 έως 5πλαίσια ανάλογα με την δυναμικότητα του μελισσιού.


Ώρα για ηλιοθεραπεία και καθαριότητα.


Έγινε αφαίρεση των άδειων πλαισίων που δεν εκάλυπταν οι μέλισσες και στην θέση τους τοποθετήθηκε το μονοτικό ντάου , μικραίνοντας τον χώρο για να μπορούν πιο εύκολα να ρυθμίζουν την θερμοκρασία.
Οι δε κερύθρες τοποθετήθηκαν στον ψύκτη για δύο τρείς ημέρες.

Τοποθέτηση εκ νέου ζαχαροζύμαρου για να κοιμόμαστε ήσυχοι .(σχετικό και αυτό)


Και πάλι το σκεπασμά σας για να μην κρυώνετε.

1 σχόλιο: