Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η σωτηρία ενος αρρενότοκου μελισσιού

Πριν από 20 ημέρες, σε μία παλαιότερη ανάρτηση με τίτλο ( ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;) είχα αναφερθεί στην προσπάθεια σωτηρίας ενός αρρενότοκου μελισσιού
Πιστεύω ότι το εγχείρημα εστέφθη με επιτυχία. Ας δούμε πως...................



Μετά από 2 εβδομάδες αφότου
α) τινάχθηκε όλος ο πλυθησμός μέσα στην κυψέλη
β)αφαιρέθηκαν όλα τα πλαίσια
και γ) έγινε εισαγωγή 2 άκτιστων πλαισίων πάνω στα οποία τοποθετήθηκε το κουτάκι εισαγωγής της νέας βασίλισσας, βλέπουμε να έχουν αρχίσει το κτίσιμο γαι να δώσουν χώρο για την γέννα της βασίλισσας, η οποία έκόβε άσκοπα βόλτες, ψάχνοντας για χώρο για να αρχίσει τη γέννα.
Επίσης διακρίνουμε την εισαγωγή γύρης και την τοποθέτησή της ακόμη και στα ημιτελή κελιά.


Σήμερα μετά από 2 εβδομάδες απ΄ότι περιγράφω παραπάνω με χαρά είδαμε την βασίλισσα επιτέλους να έχει γεννήσει στο νεόκτιστο πλαίσιο και να μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση και να γινόμαστε υποστηριχτές αυτής της μεθόδου.




Το πλαίσιο αυτό είχε προστεθεί από άλλη κυψέλη μετά την πρώτη επιθεώρηση (τιναγμένο από τον πλυθησμό του γιατι δεν ήμασταν σίγουροι που ήταν η βασιλισσά ) για να ενισχυθεί ο πλυθησμός και σε αυτό βλέπουμε φρέσκο γόνο.


Αυτές οι 2 χούφτες μέλισσες μέσα σε λίγο καιρό έχουν γίνει ένα καλό πενταράκι.
Ρόλο θα παίξει και το κοκκινόρεικο που δουλέυει με τρελούς ρυθμούς.

2 σχόλια:

  1. Μπραβο Τακη καλη προσπαθεια.
    Εσωσες ενα μελισσακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα είμαι ευτυχής διότι κατάφερες να σώσεις το μελισσάκι σου. Ας μην ξεχνάμε πως η μέθοδος που προτείνω στην ανάρτησή μου (και έχει σχεδόν απόλυτη επιτυχία) δεν περιγράφεται από κανένα από τα βιβλία μελισσοκομίας που έχω διαβάσει . Την εφάρμοσα για πρώτη φορά πέρυσι μετά από προτροπή του Κου Γ. Λυμπερόπουλου από την Σπάρτη. Εκ τοτε όσες φορές χρειάστηκε όλα έγιναν σωστά. Αν και το πιο σωστο είναι να μην αφήνουμε τα μελίσσια μας να φτάνουν σε αυτή την κατάσταση αρρενοτοκίας! Καλό κουράγιο και μια φιλική -πραγματικά φιλική- συμβουλή. "Μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα." Καλές οι συνεργασίες , αλλά χωρίς να θέλω να γίνω ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ : "ποιός έχει το μέλι στο δάχτυλο και δεν το γλείφει;" Η 'χαλαρή' συνεργασία μεταξύ μελισσοκόμων είναι η καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων .(μην αγνοήτε την σοφία του λαού) Τώρα αν εσεις καταφέρετε να συνυπάρξετε μπράβο σας . Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή