Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ???????

Όταν ξεκίνησαμε με τον φίλο τον Γιάννη πριν 4 μήνες την μελισσοκομική δραστηριότητα ήμουν σίγουρος ότι θα υπάρξουν λάθη στους χειρισμούς, απορίες, απόγνωση και διάφορες τέτοιες καταστάσεις από τις οποίες στο τέλος ελπίζω όλα αυτά να γίνουν γνώση και εμπειρία... άλλωστε χαριτολογώντας κάθε χειρισμός είναι και ένα σεμινάριο....
Στα μέσα Ιουλίου ορφάνεψε ένα μελίσσι ,μετά από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε βασίλισσα σε κουτάκι εισαγωγής χωρίς όμως συνοδεία.
Η βασίλισσα δεν έγινε δεκτή και αποφασίστηκε έτσι η συνένωση με την μέθοδο της εφημερίδας με το ποιο αδύνατο μελίσσι που υπήρχε στο μελισσοκομείο.
Το αποτέλεσμα μετά από 15 ημέρες από την συνένωση ήταν ότι προέκυψε ένα νέο ορφανό μελίσσι λες και το πρώτο μετέφερε στο άλλο την πορεία ορφάνιας που είχε χαράξει.
Αφού πλέον είχε γίνει αρρενοτοκο και το δεύτερο τοποθετήθηκε μετά από λίγες ημέρες ένα πλαίσιο με γόνο χωρίς πληθυσμό μήπως φτιάξει βασιλοκέλια και εδώ αποτυχία.
Δεν επιχειρείθηκε από τον φόβο αποτυχίας νέα συνένωση και γιαυτό, πριν 7-8 ημέρες έγινε εισαγωγή νέας βασίλισσας με την μέθοδο που περιγράφεται στην ιστοσελίδα ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΣ δηλαδή τίναγμα όλου του πληθυσμού, εισαγωγή βασίλισσας (με συνοδεία αυτή τη φορά) στο κουτάκι και τοποθέτηση της επάνω σε δύο πλαίσια με άκτιστα φύλλα και χωρίς καθόλου προμήθειες.
Σήμερα που άνοιξα υπήρχαν συγκεντρωμένες μέλισσες στο 1/2 των άκτιστων πλαισίων από όλες τις πλευρές, είναι πολύ ήσυχες και σφιχτές λες και κτίζουν επάνω στα κεριά. Έξω από την κυψέλη δεν υπήρχε κανένα σημάδι ζωής.
Το παραπάνω εγχείρημα στο ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟ είχε γίνει μήνα Μάιο , ίσως και αυτό να παίζει κάποιο ρόλο.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ????????????
Μήπως πρέπει τώρα να βάλω πίσω κανένα πλαίσιο από αυτά που είχαν πρίν, για να έχουν γύρη και μέλι ? ή δεν υπάρχει πλέον σωτηρία ?

6 σχόλια:

  1. Η εισαγωγή βασίλισσας ,πρέπει να συνοδεύεται με τροφοδοσία σιροπιού,για περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.Τώρα,βγάλε τα άκτιστα κεριά,βάλε κτισμένα,ανάλογα με τον πληθυσμό και στη μέση ένα πλαίσιο με γόννο φρέσκο(ακόμη και αυγό)και τροφοδότησε με σιρόπι να κτίσουν βασιλοκέλια.Επειδή είσαι νότια μπορεί να προλάβουν να βγάλουν βασίλισσα και να γονιμοποιηθεί.Αν όμως το μελίσσι έχει αρχίσει διαδικασία αρρενοτοκίας ,δεν το σώνεις με τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τακη καλα ξεμπερδεματα.
    Φετος εχασα 7 μελισσακια με τον ιδιο τροπο.Δοκιμασα ολες τις γνωστες μεθοδους οπως και εσυ και δεν εγινε τιποτα.Εσωσα μικρο μερος του πληθυσμου απο τις συνενωσεις.Αν συνεχιστει ετσι και του χρονου θα μεινω απο μελισσακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον κάτι δεν έκανες σωστά και κυρίως το λάθος που κάνουμε όλοι όταν είμαστε νέοι είναι οτι βιαζόμαστε και ανοίγουμε γρήγορα το μελίσσι που βάλαμε την νέα μάνα για να δούμε τί κάνει.Η μέθοδος που αναφέρεις είναι δοκιμασμένη από μένα με επιτυχία 98%.Αν έχει ακόμη αρκετό πληθυσμό μπορείς να τον μοιράσεις στα άλλα μελίσσια σου βάζοντα από ένα τελάρο κόσμο στο καθένα αφού ΠΡΩΤΑ τα ραντίσεις με σιρόπι που να έχει μέσα κάποιο μυρωδικό αιθέριο έλαιο π.χ μελισσόχορτο ή τσίπουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα απο Κατερινη,ωραιο ονομα εχεις δωσει,αυτα που αναφερουν τα υπολοιπα παιδια ειναι πολυ σωστα,εγω εκτιμω οτι ειναι αρρενοτοκο το μελισσι,εαν αυτο ειναι,το συνενωνουμε με την μεθοδο της εφημεριδας με ενα δυνατο,αλλη μεθοδος ειναι του Μαρκου ο,τι λεει,η το αρρενοτοκο το τιναζουμε. Ποιο βιβλιο εχεις και μελετας?Καλη συνεχεια!Ευαγγελος naxios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση.
    Ευάγγελε naxie, πριν απο 15 περ. χρόνια είχα κάνει και τότε μια απόπειρα ενασχόλησης με την μελισσοκομία , τα βιβλία λοιπόν είναι αγορασμένα από εκείνη την εποχή. α΄ η σύγχρονη πρακτική μελισσοκομία του Βλαδ. Δερματόπουλου, β΄ Μελισσοκομία του Νικολαίδη και γ΄Μελισοκομία του Pierre JEAN -PROST.
    Παρακολουθώ πολύ και τα Μελισσοκομικά blog .
    ΄Εχεις να προτείνεις κάποιο άλλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημερα,εχεις απο τα καλυτερα βιβλια,μαζι με τα blog τελια.Ακομα και νεοτερα θα δεις αυτα να τα μνημονευουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή